Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

















Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΗΣ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ


Πρόγραμμα Γιορτής Χριστουγέννων 2016

ΚάΛαΝΤΑ ΠΡΩΤΟχΡΟΝΙάΣ- ΚάΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣτΟΥΓέΝΝωΝ

Δώδεκα μέρες γιορτινές, Χριστούγεννα σημαίνουν. Επιλέξαμε τα Πανελλήνια Κάλαντα όπου όλοι γνωρίζουν τα λόγια, και τα διασκευάσαμε για μικρά κρουστά καθώς και πολύχρωμους μελωδικούς σωλήνες.
Ο ΜΙΚΡόΣ ΤυΜΠΑΝΙΣΤήΣ
Στην δική μας ενορχηστρωτική εκδοχή αντικαταστήσαμε το τύμπανο (ταμπούρο) της συμφωνικής ορχήστρας με δυο νταούλια, και το αποτέλεσμα συνομιλεί με την ελληνική παραδοσιακή μουσική.
ΠεΡΙβΑλλόΝΤιοΣ και ΥπερΚαΤαΝΑλώτιος | Σβάρνα Σοφία
Ένα σύντομο θεατρικό σχόλιο για την σχέση μας με το περιβάλλον με γιορτινή αφορμή
Ω ΈΛαΤΟ
Ελαφρώς «στολισμένο» με μια ιδέα από τζαζ, θα το αποδώσουμε σε τέσσερις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά

KLiNG GlöCKEN KliNG

Αγαπητό γερμανόφωνο τραγούδι των Χριστουγέννων. Ο αρχετυπικός ήχος μικρών   καμπάνων, (εδώ: μεταλλόφωνο) προαναγγέλλει την έλευση των δώρων για τα παιδιά.

IN The BleAK MidWINTeR
Ένα τραγούδι για τον χειμώνα, βασισμένο σε αγγλόφωνη ποίηση της Christina Rosetti. H χορωδία το αποδίδει δραματοποιημένα και δημιουργεί το παιχνίδι της ηχούς μοιρασμένη σε δυο φωνές.
IRisH BLesSiNG | Bob Chilcott
Σύγχρονη χορωδιακή μουσική και από τους πιο γνωστούς άγγλους συνθέτες φωνητικής μουσικής, που και ο ίδιος μικρός ξεκίνησε τραγουδώντας σε παιδικές χορωδίες.
ImAGINE, LEt It Be | JOHN LENNON
«Ο κόσμος θα αλλάξει από εκείνους τους ονιτοπόλους που θυμούνται τα όνειρά τους» (Tennessee Williams). Τα δυο τραγούδια αφιερωμένα σε συνανθρώπους μας, και κυρίως σε παιδιά, που βρίσκονται σε κίνδυνο.
JINgLE BeLL ROcK
Με διάθεση μουσικής έκπληξης, φωνές, συμβατικά όργανα αλλά και kazoo ξεφωνίζουν με ενθουσιασμό την αγαπημένη δημοφιλή χριστουγεννιάτικη μελωδία.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016



ΣΥΝΘΕΣΗ Η'ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ;

Αυτοσχεδιασμός και Σύνθεση! Οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016




ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2016-7 


ΘΕΜΑ: "ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ, ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ"

Αφιέρωμα στα σύγχρονα θεάματα. Πώς οργανώνουμε ένα event ή μια συναυλία μεγάλης κλίμακας;Πώς καταφέρνει η μουσική να εντυπωσιάσει σε υπερπαραγωγές κινηματογράφου, αθλητικές διοργανώσεις, πολύτεχνα φεστιβάλ; Ελάτε να δουλέψουμε στην πράξη θεαματικές μουσικές δράσεις και-όπως πάντα- Μουσική για Θέατρο (σε συνεργασία με τον Όμιλο Θεάτρου) 

Έναρξη:θα ανακοινωθεί
Ημέρα διεξαγωγής:θα ανακοινωθεί 




Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

μια αληθινή πρόκληση για 2 καλλιτεχνικούς ομίλους του σχολείου μας:Μουσικής και Θεάτρου 



ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ  (δείτε ολόκληρη την παράσταση πατώντας επάνω στον τίτλο)


Την σχολική χρονιά 2015-2016 οι Όμιλοι Μουσικής και Θεάτρου αξιοποίησαν την εμπειρία που τους προσέφερε ένα φεστιβάλ με τίτλο "Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο", και απογείωσαν την εμπειρία τους ως αυτοσχεδιαστές, μουσικοί εκτελεστές, θεατρικοί συγγραφείς, ηθοποιοί, φωτιστές, ηχολήπτες κτλ. 
Παίρνοντας μέρος στο εν λόγω φεστιβάλ, το ζητούμενο ήταν να γραφτεί ένα πρωτότυπο δικό μας θεατρικό σενάριο που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτό ήταν δουλειά του Ομίλου Θεάτρου. Αντίστοιχα ο Όμιλος Μουσικής, ανέλαβε να επενδύσει μουσικά την παράσταση αυτή. Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Οκτώβρη, και μέχρι τον Ιανουάριο το σενάριο ήταν έτοιμο.

Το έργο ονομάστηκε "Σπινθήρες και Αστρόσκονη".

Το πρώτο μέρος αποτελούνταν αποκλειστικά από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που δουλεύτηκαν στον Όμιλο Μουσικής. Τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση σε μια αρχαία μουσικομαθηματική θεωρία του Πυθαγόρα, την λεγόμενη ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ
Σύμφωνα με αυτή, κάθε πλανήτης όταν κινείται μέσα στο ηλιακό σύμπαν, παράγει έναν ήχο.
Το μουσικό αποτέλεσμα πειέγραφε μουσικά, σύμφωνα με την φαντασία των μαθητών, πώς θα ακουγόταν το σύνολο των ήχων κάθε πλανήτη, αν ένας ακροατής βρισκόταν στο διάστημα και με δεδομένο κάτι που δεν ισχύει, οτι θα μπορούσε να ακούσει. 
Μια ηχητική προσέγγιση δηλαδή, της συμπαντικής πραγματικότητας, του μακρόκοσμου.

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, αφήνουμε πίσω μας την αστρόσκονη και τις μελωδίες της, και κατεβαίνουμε στην Γη, για να δούμε τι γίνεται με τους "Σπινθήρες". Το σενάριο αναφερόταν σε πέντε ιστορικά πρόσωπα, που μόνο στην φαντασία του θεατρικού συγγραφέα συναντήθηκαν, και όχι στην πραγματικότητα: Ρουσό, Μότσαρτ, Φαραντέη, Φραγκλίνος και Βόλτα. Συζητούν, φιλοσοφούν, πειραματίζονται, και στοχάζονται πάνω σε ένα νέο φαινόμενο: τον Ηλεκτρισμό. Η παράσταση πλαισιώθηκε από  ζωντανό ηχοτοπίο παιγμένο από τον Όμιλο Μουσικής, ενώ ο Μότσαρτ διάνθιζε με τις συνθέσεις του τις επιστημονικές ανησυχίες των φίλων του, σαν να βρισκόμαστε σε μια... δεξίωση.

Και κάπως έτσι τα καταφέραμε. Η παράσταση δόθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Απρίλη.


Και το καλύτερο για το τέλος: Καταφέραμε να αποσπάσουμε ένα βραβείο και έναν έπαινο, όπως βλέπετε και την ανάρτηση από την ιστοσελίδα του σχολείου μας:

-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
- ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ


Σάββατο 14 Μαΐου 2016



ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ


Προκειμένου να γιορτάσουμε το Διεθνές Έτος Φωτός 2016, εργαστήκαμε σε δυο άξονες:
 α) επιστημονικά, β) καλλιτεχνικά
Στον πρώτο άξονα, οι Φυσικοί του σχολείου μας κ. Σκλαβενίτης, και κ. Ματακιάς, ανέθεσαν σε ομάδα μαθητών τους μια επιστημονική επίδειξη πειραμάτων που σχετίζονται με το φως, όπως φαίνεται και στις δυο επόμενες φωτογραφίες.



Η  επίδειξη ήταν υπέροχη και μας απέδειξε οτι και οι επιστήμονες μπορούν να μπουν στο πεδίο της "performance", αρκεί να είναι επικοινωνιακοί, ευέλικτοι, και με αγάπη και χιούμορ για το αντικείμενό τους! 

Ο δεύτερος άξονας, περιλάμβανε δυο διαφορετικά πράγματα. 
Με καλεσμένο τον αναγνωρισμένο -και γνωστό στην πόλη μας- σχεδιαστή φωτισμού κ. Αλέκο Αναστασίου, μυηθήκαμε στην τέχνη του φωτισμού τόσο μέσω των εικαστικών όσο και των παραστατικών τεχνών. Ξεκίνησε την διάλεξή του από την ζωγραφική και την αρχιτεκτονική, αναλύοντάς μας και σχολιάζοντας πώς οι καλλιτέχνες πετυχαίνουν αναπαραστάσεις του φωτός μέσω της αρχιτεκτονικής, γλυπτικής, ή εικαστικής γλώσσας, πάντα μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα. Φυσικά συνέχισε με σύγχρονες παραστατικές τέχνες όπως παραστάσεις χορού, θεάτρου, συναυλίες, κ.α. 

ο σχεδιαστής φωτισμού κ. Αναστασίου με τον Φυσικό μας, κ. Σκλαβενίτη 

Giacomo Balla, " Street Light" 

Τέλος, μια ομάδα κοριτσιών από τον Όμιλο Μουσικής παρουσίασαν μια δική τους χορογραφία πάνω στο μουσικό θέμα James Bond Theme 007
φορώντας φακούς στους καρπούς και χορεύοντας στο σκοτάδι. 
Αφού παρουσιάστηκε πρώτη φορά, με την βοήθεια του κ. Αναστασίου ανέλαβε δράση ομάδα μαθητών του Ομίλου Θεάτρου. 
Η χορογραφία έγινε ξανά και τα παιδιά με χρήση μικρών φακών, επιχείρησαν να φωτίσουν ζωντανά το δρώμενο, βιώνοντας στην πράξη την τέχνη του φωτισμού. Έμαθαν για την χρήση του φωτός στις παραστατικές τέχνες, και προβληματίστηκαν στην πράξη για το αποτέλεσμα φωτισμού, ανάλογα με παραμέτρους όπως: μέγεθος της πηγής φωτός, απόσταση και ύψος, ένταση φωτός, γωνία κλίσης φωτισμού κτλ. 
Περάσαμε υπέροχα και μάθαμε χρήσιμα στοιχεία της τέχνης του φωτισμού, που θα εμπλουτίζουν σίγουρα από εδώ και πέρα τις δικές μας επί σκηνής καλλιτεχνικές απόπειρες!

υ.γ. παρατηρείτε "κἀτι"στις αφίσες μας;
εἰναι υπέροχες γιατί τις φροντίζει η μαμά--Λία, η μητέρα μιας μαθήτριάς μας, συμβάλλοντας έτσι οικειοθελώς, και από τον δικό της επαγγελματικό χώρο, στην καλύτερη προβολή κάθε εκδήλωσής μας. Την ευχαριστούμε!

Κυριακή 8 Μαΐου 2016


TO ΣΚΛΑΒΙ
ή
Μουσική και Θέατρο στο Ίδιο Σανίδι

Η σχολική μας χρονιά ξεκίνησε μουσικά με την παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης "Το Σκλαβί", ένα παραδοσιακό παραμύθι από την Σύμη, που ανακάλυψε η Ξένια Καλογεροπούλου, το διασκεύασε, το ανέβασε, και το έκανε γνωστό στην χώρα μας. Εδώ βλέπετε το εξώφυλλο της σχετικής έκδοσης, και από κάτω, την αφίσα της δικής μας παράστασης.


Για την παράσταση συνεργάστηκαν οι Όμιλοι Μουσικής και Θεάτρου, καθώς και η Σχολική Χορωδία μας. Ας δούμε αναλυτικά τους μουσικούς συντελεστές:

ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΩΝΙΔΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2014-2015
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ»
ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ (ΧΟΡΩΔΙΑ, ΟΜΙΛΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ)

Συμμετέχουν στο μουσικό σύνολο οι μαθητές:
Ειρήνη Μαρία Τζέρμπου, βιολοντσέλο
Μαρίνα Θεοδωροπούλου, φλάουτο
Μαριλένα Κοτζιά, βιολί
Μαρία Γεωργίου, κιθάρα
Ιόλη Στέκερ, πιάνο

Συμμετέχουν στην χορωδία και παίζουν κρουστά και ηχητικά αντικείμενα οι μαθητές:
Α’ Γυμνασίου: Μελίνα Κοντοσφύρη, Κωνσταντίνος Καραμήτσος, Ιόλη Στέκερ, Ελευθερία Πουρνάρα, Αλεξία Παπά, Μαρία Τιμολόγου, Νικόλας Σιούτας, Γιώργος Τριανταφύλλου, Έλλη Φερεντίνου, Μαρίνα Θεοδωροπούλου
Β’ Γυμνασίου: Βασιλική Παναγιωταράκου
Γ’ Γυμνασίου: Δήμητρα Κανέλη

Στην παράσταση ακούγονται  α) προηχογραφημένα μουσικά κομμάτια από τους δίσκους:

«Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ» (Λουδοβίκος των Ανωγείων)
«ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ» (Νίκος Μαστοράκης, σε στίχους Αλέξ. Παπαδιαμάντη)
«ΠΑΠΑΛΙΝΑ ENSEMBLE» (Λέσβος), 
«ΩΡΙΩΝ» (Στέλιος Πετράκης)

β)μουσικά κομμάτια σε ζωντανή εκτέλεση των:

 «ΝΕΔΑ», «EFREN LOPEZ TRIO», «ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

γ)Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια
Μενεξέδες και Ζουμπούλια, 
 Τούτο το καλοκαιράκι, 
 Τριανταφυλλιά
 Το τραγούδι της κούνιας
Νανούρισμα Κρήτης

καθώς και 2 Ηχοτοπία 
Ηχογράφηση ελληνικής νυχτερινής εξοχής (τρυζόνια κτλ)
και Μαροκινό Παζάρι

Μουσική επιμέλεια, διδασκαλία, ενορχηστρώσεις, μουσικές επιλογές παράστασης, μουσική συνοδεία (πιάνο, φλογέρα, νταούλι):
Σβάρνα Σοφία, ΜΑ Μουσικός  


Ας δούμε όμως μερικές φωτογραφίες




χορωδία και μουσικό σύνολο σε πρόβα



ανιχνεύοντας βιωματικά, σχέσεις μουσικής και θεάτρου, ήχου και εικόνας


σκηνογραφία υπό διαμόρφωση


θα μάθουμε ένα βάλσάκι της Πόλης;


συγκροτώντας την μουσική ομάδα


μοιάζει να είμαστε έτοιμοι


όχι εντελώς: το δέντρο με τα τάματα!



"Παλιά, πολύ παλιά, τότε που τα βιβλία τα γράφανε στο χέρι.... τότε που οι άλλες χώρες ήταν ακόμη μακρινές... που τις νύχτες ανάβανε λυχνάρια και λαμπάδες, και τα μυστικά τα κρύβαν στο σκοτάδι..."

Αυτό νομίζετε οτι ήταν μόνο;
Όχι, καθόλου.
Η παράσταση συμμετείχε νωρίτερα τον Ιούνιο,  στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Πειραιά

Επιπλέον, ο επίλογος τελικά γράφτηκε στο Μαθητικό Συνέδριο EduDidactics 2015 "Με οδηγό τις τέχνες μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, δημιουργούμε", όπου μιλήσαμε για την εμπειρία μας, και παρουσιάσαμε την δουλειά μας, σαν μια συνεργασία των τεχνών: "Μουσική και Θέατρο στο Ίδιο σανίδι"