ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
μια αληθινή πρόκληση για 2 καλλιτεχνικούς ομίλους του σχολείου μας:Μουσικής και Θεάτρου
ΣΠΙΝΘΗΡΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΡΟΣΚΟΝΗ (δείτε ολόκληρη την παράσταση πατώντας επάνω στον τίτλο)
Την σχολική χρονιά 2015-2016 οι Όμιλοι Μουσικής και Θεάτρου αξιοποίησαν την εμπειρία που τους προσέφερε ένα φεστιβάλ με τίτλο "Μαθαίνοντας την επιστήμη μέσα από το θέατρο", και απογείωσαν την εμπειρία τους ως αυτοσχεδιαστές, μουσικοί εκτελεστές, θεατρικοί συγγραφείς, ηθοποιοί, φωτιστές, ηχολήπτες κτλ.
Παίρνοντας μέρος στο εν λόγω φεστιβάλ, το ζητούμενο ήταν να γραφτεί ένα πρωτότυπο δικό μας θεατρικό σενάριο που να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα. Αυτό ήταν δουλειά του Ομίλου Θεάτρου. Αντίστοιχα ο Όμιλος Μουσικής, ανέλαβε να επενδύσει μουσικά την παράσταση αυτή. Οι δοκιμές ξεκίνησαν τον Οκτώβρη, και μέχρι τον Ιανουάριο το σενάριο ήταν έτοιμο.
Το έργο ονομάστηκε "Σπινθήρες και Αστρόσκονη".
Το πρώτο μέρος αποτελούνταν αποκλειστικά από μουσικούς αυτοσχεδιασμούς που δουλεύτηκαν στον Όμιλο Μουσικής. Τα παιδιά έκαναν αναπαράσταση σε μια αρχαία μουσικομαθηματική θεωρία του Πυθαγόρα, την λεγόμενη ΑΡΜΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΙΡΩΝ
Σύμφωνα με αυτή, κάθε πλανήτης όταν κινείται μέσα στο ηλιακό σύμπαν, παράγει έναν ήχο.
Το μουσικό αποτέλεσμα πειέγραφε μουσικά, σύμφωνα με την φαντασία των μαθητών, πώς θα ακουγόταν το σύνολο των ήχων κάθε πλανήτη, αν ένας ακροατής βρισκόταν στο διάστημα και με δεδομένο κάτι που δεν ισχύει, οτι θα μπορούσε να ακούσει.
Μια ηχητική προσέγγιση δηλαδή, της συμπαντικής πραγματικότητας, του μακρόκοσμου.
Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, αφήνουμε πίσω μας την αστρόσκονη και τις μελωδίες της, και κατεβαίνουμε στην Γη, για να δούμε τι γίνεται με τους "Σπινθήρες". Το σενάριο αναφερόταν σε πέντε ιστορικά πρόσωπα, που μόνο στην φαντασία του θεατρικού συγγραφέα συναντήθηκαν, και όχι στην πραγματικότητα: Ρουσό, Μότσαρτ, Φαραντέη, Φραγκλίνος και Βόλτα. Συζητούν, φιλοσοφούν, πειραματίζονται, και στοχάζονται πάνω σε ένα νέο φαινόμενο: τον Ηλεκτρισμό. Η παράσταση πλαισιώθηκε από ζωντανό ηχοτοπίο παιγμένο από τον Όμιλο Μουσικής, ενώ ο Μότσαρτ διάνθιζε με τις συνθέσεις του τις επιστημονικές ανησυχίες των φίλων του, σαν να βρισκόμαστε σε μια... δεξίωση.
Και κάπως έτσι τα καταφέραμε. Η παράσταση δόθηκε στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον Απρίλη.
Και το καλύτερο για το τέλος: Καταφέραμε να αποσπάσουμε ένα βραβείο και έναν έπαινο, όπως βλέπετε και την ανάρτηση από την ιστοσελίδα του σχολείου μας:
-ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ
- ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου