Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017


NO MILK TODAY



Το προηγούμενο Σάββατο ο Όμιλoς Μουσικής σε συνεργασία με τον Όμιλο Ιστορίας της Τέχνης του σχολείου μας υλοποίησε μια δράση στα εγκαίνια της καλλιτεχνικής ομάδας Horror Vaccui, και πιο συγκεκριμένα της έκθεσής της "No Milk Today".

Πήγαμε στα εγκαίνια, γνωρίσαμε τους καλλιτέχνες και τα έργα τους, και τραγουδήσαμε το ομώνυμο τραγούδι των Herman's Hermits "No Milk Today".
Όπως αναφέρει και η ομάδα στο δελτίο τύπου: 

Από την Αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα έως και τη σύγχρονη εποχή, από τη θρησκεία και τη μυθολογία έως τη φιλοσοφία και την τέχνη, από τις προσωπικές μνήμες έως το συλλογικό φαντασιακό, το γάλα εμφανίζεται σε όλες τις μορφές έκφρασης των ανθρώπινων κοινωνιών με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προεκτάσεις και φορτισμένο με ποικίλους συμβολισμούς.   To project No milk today της ομάδας Horror Vacui στοχεύει μέσα από την παρουσίαση διαφορετικών σύγχρονων εικαστικών προσεγγίσεων που συνδέονται τόσο με την ιδιαιτερότητα του εκθεσιακού χώρου όσο και με τις μυθολογικές, συμβολικές και φαντασιακές διαστάσεις του γάλακτος, της διαδικασίας παραγωγής του και της ιστορίας του προϊόντος και των σχετικών επαγγελμάτων, να αναδείξει μια σειρά από σκέψεις αγγίζοντας την τρέχουσα συγκυρία. Οκτώ ιστορίες, εμπνευσμένες από την δυτική ιστορία του γάλακτος, θα αναβιώσουν για μια εβδομάδα μέσα στο παλιό γαλατάδικο της οδού Τσαμαδού, αφήνοντας η κάθε μια το δικό της σχόλιο, άλλοτε σαρκαστικό, χιουμοριστικό και άλλοτε νοσταλγικό ή φορτισμένο εννοιολογικά. Ένα σχόλιο που σήμερα αποκτά κοινωνικό- πολιτικές διαστάσεις. Ο τίτλος του τραγουδιού των Herman's Hermits, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, μοιάζει να μας κλείνει ειρωνικά το μάτι. Το άλλοτε σύμβολο ευμάρειας και αφθονίας – γάλα- στην αυγή της καταναλωτικής κοινωνίας και της αύξησης της αγοραστικής δύναμης, μοιάζει σήμερα, σε καιρούς πολυδιάστατης κρίσης να γίνεται προκλητικό σύμβολο φτώχειας και δυσχέρειας, δίνοντας μια διαφορετική και σαρκαστική διάθεση στο άκουσμα της φράσης «no milk today». 





Στο παρακάτω βίντεο μπορούμε να δούμε πλάνα από τον χώρο, ένα παλαιό γαλακτοπωλείο των Εξαρχείων, καθώς και τα έργα των καλλιτεχνών.


Η πρόκληση για τον Όμιλο Μουσικής βρισκόταν στο γεγονός οτι η εμφάνισή μας δεν θα ήταν σε μορφή συναυλίας, ή με όρους παράστασης, αλλά την σκεφτήκαμε περισσότερο ως μια συμμετοχική αυθόρμητη  performance, κατά την οποία τραγουδήσαμε με συνοδεία δυο κιθάρων, βιολιού και αυτοσχέδιων κρουστών, ανάμεσα στους υπόλοιπους επισκέπτες, μοιράζοντας και φύλλα με στίχους  ώστε να συμμετέχουν και εκείνοι.

Ευχαριστούμε την κ. Κουλουριώτου Νότα, ιστορικό τέχνης και καθηγήτρια τους σχολείου μας για την ιδέα, καθώς και όλους τους καλλιτέχνες για την θερμή υποδοχή. Εμείς απολαύσαμε την διαδικασία, και χαρήκαμε την ζωντανή συνομιλία των τεχνών.


Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα Open Art Gallery από το σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

https://openartgallery.eu/2017/02/18/no-milk-today-%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7/

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

                                   " ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ " 



είστε έτοιμοι; 
φώτα, κάμερα, πάμε! 

" Εμείς κάναμε mannequin challenge και τα Χριστούγεννα, στο σπίτι. Μας το έδειξε η ξαδέρφη μου, που είναι σκηνοθέτης. Μας έβαλε να πιάνουμε τις μπάλες του δέντρου ακίνητοι και άλλα τέτοια. Που να δείτε τη γιαγιά μου να συμμετέχει κι εκείνη"
(Νικολέτα, α' γυμνασίου)

Το Mannequin Challenge ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, και έγινε σύντομα δημοφιλές κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου. Έπεσε στην αντίληψή μου κατευθείαν με το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των γιορτών. Το πρώτο βίντεο που είδα λεγόταν "Game of Bells"

Game of Bells- Mannequin Challenge video

Τι ακριβώς είναι; 
Φαίνεται οτι συνδυάζει την καλλιτεχνική συνθήκη της επιτέλεσης στις παραστατικές τέχνες (μουσική, χορός, θέατρο) με αυτή της ακινησίας των εικαστικών τεχνών (γλυπτική, φωτογραφία, ζωγραφική). Παλαιότερη μορφή του είναι τα λεγόμενα tableaux vivant ("ζωντανές εικόνες"), όπου κατάλληλα ντυμένοι ηθοποιοί αναπαριστούσαν ένα θέμα παίρνοντας μια θεατρική πόζα ακίνητοι. Τα καλλιτεχνική κινήματα στα οποία εντάσσεται είναι ο ρομαντισμός, ο συμβολισμός, η Art Nouveau. 
Τα tableaux vivant γνώρισαν άνθηση πολύ πριν την έλευση του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, και αποτέλεσαν μορφή ψυχαγωγίας, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναπαραστήσουν ένα έργο τέχνης (πχ έναν πίνακα ζωγραφικής, μια γλυπτική σύνθεση, κτλ).
Παρόμοια ιδέα χρησιμοποιήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς. Όσοι ακολούθησαν την τάση, προσπάθησαν να επιτύχουν την φωτογραφική αναπαράσταση ενός πίνακα, ίσως όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε το μεγάλο πλεονέκτημα στην τέχνη της φωτογραφίας δεν βρίσκεται στην αποτύπωση μιας καλά σκηνοθετημένης στιγμής, αλλά περισσότερο στο να εφευρίσκει η ίδια το δικό της εννοιολογικό πλαίσιο στην αποτύπωση μιας στιγμής.
Τέλος, στον κινηματογράφο, αξίζει κανείς να πάρει μια ιδέα από το trailer της ταινίας In the crosswind, που είναι γυρισμένο εξ'ολοκλήρου με την τεχνική mannequin challenge- tableaux vivant.

In the Crosswind Film Trailer

Θα μπορούσε να συναρπάσει τα παιδιά; Τους το ανακοίνωσα αμέσως και....μερικές αντιδράσεις και ιδέες τους αποτυπώθηκαν γραπτώς σε ειδικά φύλλα εργασίας για την δράση αυτή:

*Το "ακούνητο" βίντεο" με μουσική υπόκρουση πιστεύω οτι μπορεί να πετύχει την δραματοποίηση των στίχων καθώς και την ερμηνεία τους και την κατανόηση μέσω των κινήσεων. 
(Μάιρα, ά γυμνασίου)

*Εννοείται πως θα προσφέρουμε πρόβες για αυτό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε εμάς με την εφαρμογή του. Διότι αποκτούμε εμπειρίες, περνάμε ευχάριστα, και εξασκούμε το κομμάτι της υποκριτικής που χρειάζεται και στην χορωδία. 
(Δήμητρα, α' γυμνασίου)

* Ναι, πιστεύω πως είναι μια καλλιτεχνική ιδέα. Παρουσιάζει με έναν πρωτότυπο τρόπο τις αυθόρμητες στάσεις των σωμάτων των ατόμων πλαισιωμένες με μουσική. Δείχνει ότι από την γλώσσα του σώματος ενός ατόμου μπορούμε να καταλάβουμε το τι κάνει, το πώς νιώθει, το πού βρίσκεται και για ποιό σκοπό".
(Μαριλένα, γ' γυμνασίου)

* Θεωρώ πως είναι από τις πιο καλλιτεχνικές προκλήσεις, γιατί σε αυτό "συμμετέχει" η μουσική, και τα άτομα πρέπει με την φαντασία τους να σκεφτούν μια παγωμένη εικόνα.
(Μελίνα, γ' γυμνασίου)

* Αρχικά, όταν μια ομάδα έχει ένα στόχο, καταφέρνει να δεθεί ως ομάδα. Η ιδέα αυτή είναι ενδιαφέρουσα και είναι διαφορετική. Προσπαθεί να δείξει πως ένα βίντεο δεν χρειάζεται απαραίτητα κίνηση για να είναι ενδιαφέρον.
(Κωνσταντίνος, α' γυμνασίου)

* Το τραγούδι που ακούγεται θα το έχει παίξει και τραγουδήσει η χορωδία. Εκτός από το να διασκεδάσουμε, θα είναι και δημιουργικό.
(Μαριλού, α' γυμνασίου)

*Τραγουδάμε με τις δικές μας φωνές και αισθανόμαστε πιο οικεία με την μουσική που παίζει στο background. Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Εντωμεταξύ, η κάμερα κινείται γύρω από τους συμμετέχοντες και πρέπει να μείνουμε ακίνητοι όσο περισσότερο μπορούμε.
(Άννα, α' γυμνασίου)