Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

                                   " ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ " 



είστε έτοιμοι; 
φώτα, κάμερα, πάμε! 

" Εμείς κάναμε mannequin challenge και τα Χριστούγεννα, στο σπίτι. Μας το έδειξε η ξαδέρφη μου, που είναι σκηνοθέτης. Μας έβαλε να πιάνουμε τις μπάλες του δέντρου ακίνητοι και άλλα τέτοια. Που να δείτε τη γιαγιά μου να συμμετέχει κι εκείνη"
(Νικολέτα, α' γυμνασίου)

Το Mannequin Challenge ξεκίνησε μόλις πριν από λίγους μήνες, και έγινε σύντομα δημοφιλές κάνοντας τον γύρο του διαδικτύου. Έπεσε στην αντίληψή μου κατευθείαν με το κλείσιμο των σχολείων και την έναρξη των γιορτών. Το πρώτο βίντεο που είδα λεγόταν "Game of Bells"

Game of Bells- Mannequin Challenge video

Τι ακριβώς είναι; 
Φαίνεται οτι συνδυάζει την καλλιτεχνική συνθήκη της επιτέλεσης στις παραστατικές τέχνες (μουσική, χορός, θέατρο) με αυτή της ακινησίας των εικαστικών τεχνών (γλυπτική, φωτογραφία, ζωγραφική). Παλαιότερη μορφή του είναι τα λεγόμενα tableaux vivant ("ζωντανές εικόνες"), όπου κατάλληλα ντυμένοι ηθοποιοί αναπαριστούσαν ένα θέμα παίρνοντας μια θεατρική πόζα ακίνητοι. Τα καλλιτεχνική κινήματα στα οποία εντάσσεται είναι ο ρομαντισμός, ο συμβολισμός, η Art Nouveau. 
Τα tableaux vivant γνώρισαν άνθηση πολύ πριν την έλευση του κινηματογράφου, του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, και αποτέλεσαν μορφή ψυχαγωγίας, κατά την οποία οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναπαραστήσουν ένα έργο τέχνης (πχ έναν πίνακα ζωγραφικής, μια γλυπτική σύνθεση, κτλ).
Παρόμοια ιδέα χρησιμοποιήθηκε στην τέχνη της φωτογραφίας, αλλά για διαφορετικούς σκοπούς. Όσοι ακολούθησαν την τάση, προσπάθησαν να επιτύχουν την φωτογραφική αναπαράσταση ενός πίνακα, ίσως όχι πάντα με μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε το μεγάλο πλεονέκτημα στην τέχνη της φωτογραφίας δεν βρίσκεται στην αποτύπωση μιας καλά σκηνοθετημένης στιγμής, αλλά περισσότερο στο να εφευρίσκει η ίδια το δικό της εννοιολογικό πλαίσιο στην αποτύπωση μιας στιγμής.
Τέλος, στον κινηματογράφο, αξίζει κανείς να πάρει μια ιδέα από το trailer της ταινίας In the crosswind, που είναι γυρισμένο εξ'ολοκλήρου με την τεχνική mannequin challenge- tableaux vivant.

In the Crosswind Film Trailer

Θα μπορούσε να συναρπάσει τα παιδιά; Τους το ανακοίνωσα αμέσως και....μερικές αντιδράσεις και ιδέες τους αποτυπώθηκαν γραπτώς σε ειδικά φύλλα εργασίας για την δράση αυτή:

*Το "ακούνητο" βίντεο" με μουσική υπόκρουση πιστεύω οτι μπορεί να πετύχει την δραματοποίηση των στίχων καθώς και την ερμηνεία τους και την κατανόηση μέσω των κινήσεων. 
(Μάιρα, ά γυμνασίου)

*Εννοείται πως θα προσφέρουμε πρόβες για αυτό. Υπάρχουν πλεονεκτήματα σε εμάς με την εφαρμογή του. Διότι αποκτούμε εμπειρίες, περνάμε ευχάριστα, και εξασκούμε το κομμάτι της υποκριτικής που χρειάζεται και στην χορωδία. 
(Δήμητρα, α' γυμνασίου)

* Ναι, πιστεύω πως είναι μια καλλιτεχνική ιδέα. Παρουσιάζει με έναν πρωτότυπο τρόπο τις αυθόρμητες στάσεις των σωμάτων των ατόμων πλαισιωμένες με μουσική. Δείχνει ότι από την γλώσσα του σώματος ενός ατόμου μπορούμε να καταλάβουμε το τι κάνει, το πώς νιώθει, το πού βρίσκεται και για ποιό σκοπό".
(Μαριλένα, γ' γυμνασίου)

* Θεωρώ πως είναι από τις πιο καλλιτεχνικές προκλήσεις, γιατί σε αυτό "συμμετέχει" η μουσική, και τα άτομα πρέπει με την φαντασία τους να σκεφτούν μια παγωμένη εικόνα.
(Μελίνα, γ' γυμνασίου)

* Αρχικά, όταν μια ομάδα έχει ένα στόχο, καταφέρνει να δεθεί ως ομάδα. Η ιδέα αυτή είναι ενδιαφέρουσα και είναι διαφορετική. Προσπαθεί να δείξει πως ένα βίντεο δεν χρειάζεται απαραίτητα κίνηση για να είναι ενδιαφέρον.
(Κωνσταντίνος, α' γυμνασίου)

* Το τραγούδι που ακούγεται θα το έχει παίξει και τραγουδήσει η χορωδία. Εκτός από το να διασκεδάσουμε, θα είναι και δημιουργικό.
(Μαριλού, α' γυμνασίου)

*Τραγουδάμε με τις δικές μας φωνές και αισθανόμαστε πιο οικεία με την μουσική που παίζει στο background. Είναι ένας τρόπος έκφρασης. Εντωμεταξύ, η κάμερα κινείται γύρω από τους συμμετέχοντες και πρέπει να μείνουμε ακίνητοι όσο περισσότερο μπορούμε.
(Άννα, α' γυμνασίου)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου