Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015



όμιλος μουσικής 2015-2016
"μουσική και οι άλλες τέχνες / ομάδα κρουστών"

"τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οι πολλές νότες είναι πλούτος. 
ελάτε να μετατρέψουμε την φασαρία σε μουσική δημιουργία"


*κατασκευάζουμε το δικό μας κρουστό, ιδιόφωνο ή μεμβρανοφωνο μουσικό όργανο
*μαθαίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία θεωρία της μουσικής
* παίζουμε όλοι μαζί σχηματίζοντας μουσική ομάδα με ρυθμό και κίνηση
* μαθαίνουμε Ρυθμολογία διαφόρων ειδών μουσικής (ροκ, λάτιν, ελληνική κτλ)
*συνοδεύουμε με τα κρουστά μας, την χορωδία ή κάποιο θεατρικό δρώμενο
*παίζουμε μουσική με ασυνήθιστα αντικείμενα (σκουπόξυλα, εφημερίδες, μπαλάκια τένις, χαρτόκουτα, κουζινικά και ότι άλλο φανταστείτε)
*συνθέτουμε και αυτοσχεδιάζουμε, δημιουργούμ δικές μας παρτιτούρες
*πειραματιζόμαστε με τα ντραμς
* εξετάζουμε τον ρόλο του ρυθμού και των κρουστών στην ορχήστρα, στην όπερα, στο χορό (παραδοσιακό, σύγχρονο κτλ) και σε άλλες τέχνες!
* ευπρόσδεκτοι όσοι παίζουν και άλλα μουσικά όργανα
*παρουσιάζουμε στο φως, στη σκιά, ή στο σκοτάδι!


Πέμπτη 23 Απριλίου 2015



ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ

Στέκερ Ιόλη, Α' Γυμνασίου




     Η μουσική και ο χορός είναι ένα πλέον αχώριστο και πολύ δυναμικό δίδυμο. Από τα παλιά χρόνια η μουσική συνόδευε διάφορα είδη χορού. Έκανε την πράξη πιο ευχάριστη και για τον θεατή, αλλά και για τον χορευτή. Μάλιστα σε κάποιους πολιτισμούς, οι δυο αυτές μορφές έκφρασης είναι συνυφασμένες μεταξύ τους, δεν αποτελούν ξεχωριστές μορφές έκφρασης και επικοινωνίας.
     Κατά τη διάρκεια του Ομίλου μελετήσαμε τον καλλιτεχνικό χορό μέσα από την ιστορία του, το μπαλέτο αλλά και πιο σύγχρονους χορούς.



Ιδιαίτερα μας απασχόλησε η σημειογραφία των χορευτικών κινήσεων, δηλαδή η αποτύπωσή τους με σύμβολα και σχέδια πάνω στο χαρτί. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά, που όμως διευκολύνει το χορογράφο στην απομνημόνευση των κινήσεων. Ανακαλύφθηκε το 1680 από τον Pierre Beauchamp.
Μέσα από την ειδική ορολογία "Dance Notation", και βλέποντας πολλά σκίτσα, εικόνες, και φωτογραφίες, ανακαλύψαμε την σημειογραφία του χορού, δηλαδή όλες τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέσα στον χρόνο,προκειμένου να καταγραφούν και να διασωθούν ως σήμερα, παγιωμένες  διάσημες χορογραφίες.


      Στην παραπάνω εικόνα, βλέπει κανείς την μελωδία που πρόκειται να χορευτεί, και ακριβώς από κάτω ένα σκίτσο που αναπαριστά την κίνηση. Στην συνέχεια, μπορούμε να συγκρίνουμε την αναπαράσταση αυτή με μια ζωντανή χορευτική επιτέλεση, του συγκεκριμένου μπαρόκ χορού: 

Κλασικό Μπαλέτο

     Το κλασικό μπαλέτο ανακαλύφθηκε στην Ιταλία τον 15ο αιώνα και εξελίχτηκε κυρίως στην Ιταλία και τη Ρωσία. Η ονομασία του προέρχεται από την ιταλική λέξη ballare (ballet), που σημαίνει «χορεύω». Συνήθως συνοδεύεται από κλασική μουσική. Το μπαλέτο αποτελείται από πολύπλοκες και δύσκολες κινήσεις τις οποίες η μπαλαρίνα πρέπει να πραγματοποιεί πάνω σε ειδικά παπούτσια, τις πουέντ (pointe). Κάποιες κινήσεις μπορεί να είναι αρκετά επώδυνες, έτσι οι σχολές μπαλέτου περιμένουν μέχρι τα κοριτσάκια να φτάσουν στο κατάλληλο επίπεδο και να έχουν διαμορφώσει το κατάλληλο σώμα, για να φορέσουν πουέντ.
Στο παρακάτω βίντεο από μάθημα μπαλέτου, θα μπορούσαμε να δώσουμε και τον τίτλο "Κάθε αρχή και δύσκολη".

Σήμερα, υπάρχουν τρία διαφορετικά είδη παπούτσια για το μπαλέτο. Το πρώτο είναι οι κλασσικές μπαλαρίνες όπου είναι απαραίτητες για όλες τις μπαλαρίνες. Στη συνέχεια είναι τα καρακτέρ (charactères) όπου συνήθως τα φορούν οι μπαλαρίνες οι οποίες συμπλήρωσαν τα πρώτα έτη διδασκαλίας και τέλος, είναι οι πουέντ (Pointe) που συνήθως χρησιμοποιούνται σε υψηλότερο επίπεδο διδασκαλίας. Διάσημες παραστάσεις μπαλέτου είναι η Λίμνη των Κύκνων (Swan Lake), η Ζιζέλ (Gizelle), η Πακίτα (Paquita), o Πουλτσινέλα (Pulcinella), αλλά και πολλά άλλα.

Στον Όμιλο μας απασχόλησε ιδιαίτερα ο Πουλτσινέλα του Igor Stravinsky, καθώς τα κοστούμια της πρώτης εκτέλεσης του συγκεκριμένου μπαλέτου ανήκουν στον ίδιο τον Πικάσο, επομένως αποτέλεσε εξαίρετο δείγμα συνεργασίας των τεχνών μεταξύ τους, που αποτελεί άλλωστε και το θέμα του ομίλου μας. Αν και αποτελεί ένα σύγχρονο, του 20ου αιώνα μπαλέτο, ο συνθέτης, εμπνέεται από το παρελθόν σε μια περίοδο που κάνει στορφή γενικότερα προς τον νεοκλασικισμό, ως προσωπική καλλιτεχνική τάση. Οι ήρωες του μπαλέτου αυτού, αποτελούν ήρωες της Commedia dell Arte, και η υπόθεση αντλεί από το ομώνυμο θεατρικό έργο του 18ου αιώνα. Παρακάτω βλέπετε μερικά από τα σκίτσα του ιδιοφυούς ζωγράφου Pablo Picasso για την παράσταση αυτή, καθώς και την αυθεντική αφίσα:






Η «Ρομαντική Περίοδος» του μπαλέτου


Στη «Ρομαντική Περίοδο» της ιστορίας του μπαλέτου διέπρεψαν κυρίως γυναίκες χορεύτριες (prima ballerina), ενώ οι άντρες αναλάμβαναν «βοηθητικό» ρόλο. Τα μυθολογικά θέματα αντικαταστάθηκαν από ιστορίες αγάπης και παραμύθια, ενώ οι χορευτές άρχισαν να χορεύουν για πρώτη φορά sur les pointes (στις μύτες). Εκείνη την περίοδο εμφανίστηκαν και οι πρώτες tutu (κοντές φούστες από τούλι) που ελευθέρωναν ολόκληρα τα πόδια. Ρομαντικό μπαλέτο είναι η Giselle, ο δημιουργός της οποίας αλλά και εκτέλεσή της παρουσιάστηκαν σε προηγούμενη ανάρτηση.


Ο Σύγχρονος χορός

 Ο σύγχρονος χορός είναι μια δημοφιλής μορφή του χορού που αναπτύχθηκε κατά τα μέσα του εικοστού αιώνα και έκτοτε έχει αναπτυχθεί για να γίνει ένα από τα κυρίαρχα είδη για επισήμως εκπαιδευμένους χορευτές σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερα έντονη δημοτικότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Παρά το γεγονός ότι αρχικά δανείστηκε στοιχεία από το κλασικό μπαλέτο, μοντέρνα, ή από τον χορό τζαζ, έχει από τότε ενσωματώσει στοιχεία από πολλές μορφές του χορού.

Όσον αφορά την τεχνική του, τείνει να αξιοποιήσει τόσο την ισχυρή και ελεγχόμενη τεχνική στα πόδια του μπαλέτου όσο και του σύγχρονου χορού για τον κορμό. Οι απρόβλεπτες αλλαγές στο ρυθμό, την ταχύτητα και την κατεύθυνση είναι επίσης συχνό φαινόμενο. Μερικές φορές ενσωματώνει επίσης στοιχεία χορών από μη δυτικές κουλτούρες, όπως στοιχεία αφρικάνικου χορού, ή κινήσεις από το ιαπωνικό σύγχρονο χορό Butoh. 

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε πώς οι συμβάσεις του κλασικού μπαλέτου πια στις μέρες μας έχουν αμφισβητηθεί κατά πολύ, σε σημείο να εμπνέουν κριτικές/ χιουμοριστικές χορογραφίες:


H Isadora Duncan ήταν μια από τις πρωτοπόρους. Η Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων, στην ενδυμασία και στο στήσιμο των χορευτών, θεωρώντας ότι έρχονταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. Έχοντας αρκετούς υποστηρικτές, ίδρυσε την δική της σχολή χορού στην οποία δίδασκε η ίδια ενθαρρύνοντας τους μαθητές της να χρησιμοποιούν τον χορό ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας. Άλλες πολύ σημαντικές χορεύτριες που επηρέασαν την εξέλιξη του σύγχρονου χορού ήταν η Helen Tamiris, η Pina Bausch, και η Martha Graham.

Περισσότερα για τον σύγχρονο χορό μπορείτε να υποψιαστείτε ή να μάθετε, αν αναζητήσετε την τρισδιάστατη ταινία "Pina" (2011), η οποία αφορά την διάσημη Γερμανίδα χορογράφο. Εδώ, το τρέηλερ της ταινίας: 









   

Κυριακή 5 Απριλίου 2015



ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ 
Μαριλένα Κοτζιά, Α' Γυμνασίου


Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να πει κάποιος για αυτή τη συνεργασία.... Από πολύ παλιά  οι άνθρωποι άρχισαν να εντάσσουν τη μουσική στις θεατρικές παραστάσεις. Το ίδιο το αρχαίο ελληνικό θέατρο είναι μια πολύτεχνη έκφραση όπου ΛΟΓΟΣ-ΜΕΛΟΣ-ΚΙΝΗΣΗ συνυπάρχουν αρμονικά. (μέλος=μελωδία). Οι αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες όπως οι <<Βάκχες>>  και η <<Ελένη>>, είναι  μερικά παραδείγματα. Αλλά και στον υπόλοιιπο δυτικό κόσμο, στην σύγχρονη εποχή, έχουμε παρόμοιες προσεγγίσεις. Τα πρώτα musical  έγιναν στη Νέα Υόρκη κι το Λονδίνο Στη συνέχεια και σε πολλές άλλες χώρες.

Σήμερα τα μιούζικαλ που πραγματοποιούνται είναι υπερπαραγωγές, με εκθαμβωτικά σκηνικά και κοστούμια και οι μουσικές που επιλέγονται αγκαλιάζουν το έργο και του δίνουν μια άλλη, διαφορετική, ίσως πιο πλούσια αισθητική.

Σε μία παράσταση η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

Η ΟΠΕΡΑ
Ένα είδος μουσικού θεάτρου είναι η όπερα. Η όπερα, γεννήθηκε από μια ομάδα λόγίων και καλλιτεχνών της αναγέννησης, που σε οργανωμένες συναντήσεις τους επιχειρούσαν να αναβιώσουν το ξεχασμένο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Εκεί οι διάλογοι γίνονται τραγουδιστά (aria) δε λείπει όμως και η ομιλία, ή μια ενδιάμεση μορφή απαγγελτικού τραγουδιού (recitativo) Παρούσα στη σκηνή βρίσκεται ορχήστρα η οποία συνοδεύει με τον κατάλληλο τρόπο την παράσταση. Στην αρχή μια παράστασης όπερας, ακούει κανείς μόνον την ορχήστρα: προετοιμάζει το κοινό για τη δράση που θα ακολουθήσει, εισάγοντάς τους με μουσικό τρόπο στην ατμόσφαιρα του έργου. Συνήθως αρκούν λίγα μόλις μέτρα μουσικής, για να καταλάβει ο ακροατής αν πρόκειται για δραματική ή κωμική όπερα.
Οι διάλογοι ή η ποίηση της όπερας αποτελούν το λιμπρέτο που παίρνει το όνομά του από το ιταλικό libretto που σημαίνει βιβλίο. Το θέμα μπορεί να είναι λυπητερό, δραματικό ή περισσότερο κωμικό .Η παραδοσιακή όπερα αποτελείται από δύο είδη τραγουδιού για την αφήγηση της πλοκής του έργου: το ρετσιτατίβο, το μέρος του διαλόγου που κατά κύριο λόγω προάγει τη δράση και την άρια, όπου μέσω ενός μονολόγου αποκρυσταλλώνεται μια συναισθηματική κατάσταση. Αρκετές φορές έχουμε ντουέτα ή μεγαλύτερα φωνητικά σύνολα.
Η στερεότυπη δομή μιας πράξης της όπερας υπαγορεύει πως οι βασικοί ήρωες-χαρακτήρες πρέπει να έχουν μια άρια σε κάθε πράξη. Επιπλέον, αποφεύγονται δύο διαδοχικές άριες ίδιου χαρακτήρα ή για τον ίδιο τύπο φωνής, ενώ το ρεπερτόριο των πρωταγωνιστών περιλαμβάνει περισσότερες άριες από το ρεπερτόριο δευτερευόντων χαρακτήρων του έργου.

Ακούστε εδώ απόσπασμα από την πρώτη όπερα στην ιστορία της δυτικής μουσικής, της οποίας το χειρόγραφο (από κάτω,μουσική σελίδα σε σημειογραφία της εποχής) σώζεται ως τις μέρες μας:

                                                       

λεπτομέρεια από την παρτιτούρα της ιστορικά πρώτης όπερας, της "Ευριδίκης"


Φωνές
Οι φωνές των τραγουδιστών της όπερας διακρίνονται καταρχήν σε ανδρικές και γυναικείες. Ανάλογα με αυτή την κατηγοριοποίηση διακρίνουμε τους εξής τύπους φωνών:

Τύποι ανδρικών φωνών
Βαθύφωνος ή μπάσσος (bass) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
Βαρύτονος (baritone) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
Τενόρος (tenor) ή οξύφωνος - καλύπτει τις υψηλότερες νότες
Κόντρα-τενόρος (countertenor) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες που μπορεί να φτάσει ανδρική φωνή. Επειδή υπάρχουν μόνο λίγοι κοντρα-τενόροι παγκοσμίως, συχνά οι ρόλοι τους ερμηνεύονται από γυναίκες
Τύποι γυναικείων φωνών
Κοντράλτο (contralto) - καλύπτει τις χαμηλότερες νότες
Μεσόφωνος ή μέτσο-σοπράνο (mezzo soprano) - καλύπτει τις ενδιάμεσες περιοχές
Υψίφωνος ή σοπράνο (soprano) - καλύπτει τις υψηλότερες νότες
Στους παραπάνω τύπους μπορούν να υπάρχουν και φωνές που ανήκουν σε ενδιάμεσες κατηγορίες.

Μπαρόκ Όπερα (Ιταλία)

Margravial Opera Hοuse, Bayreuth, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς 

Η ανάπτυξη της μπαρόκ όπερας συντελέστηκε κυρίως στη Ρώμη και τη Βενετία. Ένα από τα έργα που καθιέρωσαν την όπερα της Ρώμης ήταν το Sant'Alesio του Στέφανο Λάντι, στα 1632. Η παρουσία όμως του Κλάουντιο Μοντεβέρντι ήταν αυτή που βοήθησε την μπαρόκ όπερα να φθάσει στην ακμή της αλλά και να μετατραπεί από είδος ψυχαγωγίας της αριστοκρατίας της εποχής σε περισσότερο "λαϊκό" είδος ευρύτερης απήχησης.
Η ανάπτυξη της ιταλικής σοβαρής όπερας (opera seria) ξεκίνησε με το έργο του ποιητή Apostolo Zeno (1688-1750) ο οποίος απέκλεισε τα κωμικά επεισόδια και αφαίρεσε από τα λιμπρέτο τις περιττές σκηνές δίνοντας έμφαση στον διδακτικό χαρακτήρα της όπερας. Οι χαρακτήρες των έργων σταδιακά άρχισαν να αποτελούν περισσότερο σύμβολα συγκεκριμένων ηθικών αξιών ή αρετών. Σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της μορφής της opera seria διαδραμάτισε και ο Pietro TrapassiMetastasio), τα θέματα του οποίου στηρίζονταν πάνω σε μύθους της αρχαίας Ελλάδας και είχαν ως πρωταρχικό σκοπό την πνευματική και ηθική εξύψωση του ακροατή-θεατή. Μεταξύ των πράξεων μιας σοβαρής όπερας παρεμβαλλόταν συχνά και ένα σύντομο κωμικό ιντερλούδιο που αποσκοπούσε στη χαλάρωση των θεατών μέσω της σάτιρας ή της παρωδίας, μια μορφή διαλείμματος. Η πλοκή στα ιντερλούδια διέφερε συνήθως από αυτή της σοβαρής όπερας και σταδιακά αυτονομήθηκαν σχηματίζοντας έτσι ένα νέο είδος, το ιντερμέδιο (intermezzo), με σημαντική ανάπτυξη κυρίως στη Νάπολη την περίοδο 1710-1730.

Δείτε ολόκληρη μια παράσταση της όπερας "Ορφέας", του Μοντεβέρντι, εμπνευσμένης από τον αρχαιοελληνικό μύθο. Μπορεί να μην είναι η πρώτη, ακριβώς όπερα, αλλά κερδίζει τις δάφνες της αρχαιότερης όπερας που παίζεται συχνότατα στις μέρες μας!



(απόσπασμα παρτιτούρας από χορωδιακό μέρος του "Ορφέα")


Μπαρόκ Όπερα (Γαλλία)
Σε αντιδιαστολή -- και ίσως ανταγωνισμό -- με την Ιταλική όπερα, αναπτύχθηκε μια ξεχωριστή παράδοση Γαλλικής όπερας, με έργα γραμμένα στη γαλλική γλώσσα, της οποίας ιδρυτής θεωρείται ο Ζαν Μπατίστ Λυλί. Η γέννηση της γαλλικής όπερας χρονολογείται επισήμως στα 1669 με την ταυτόχρονη επανασύσταση της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής από τον Lully. Ως πρόδρομοι της αναφέρονται συχνά η γαλλική τραγωδία, τα χορευτικά μπαλέτα στις βασιλικές αυλές αλλά και η ιταλική όπερα. 

Μάλιστα στην iστορία της μουσικής έχει καταγραφεί και η διάσημη "Διαμάχη των Μπουφόνων", ουσιαστικά διαμάχη μεταξύ των οπαδών της ιταλικής όπερα buffa και της γαλλικής δραματικής όπερας των Ραμώ και Λουλί. 



Εκτός όμως από αυτά τα δυο βασικά είδη όπερας, υπήρχε και η "opera-pasticcio". Ναι, σωστά διαβάσατε, δεν μεταφερθήκατε σε σελίδα μαγειρικής. Για τις όπερες αυτές δεν γραφόταν καινούρια μουσική, αλλά αποτελούνταν από αποσπάσματα παρμένα από άλλες όπερες. Ακούστε μια όπερα παστίτσιο και καλή σας όρεξη (ε, χμ), ακρόαση, ήθελα να πω!


Οι όπερες του Lully αποτελούνταν από πέντε πράξεις και έναν πρόλογο ενώ περιλάμβαναν και χορευτικά μέρη μπαλέτου. Η μουσική διαδραμάτιζε εξίσου σημαντικό ρόλο με το κείμενο, το οποίο συχνά περιείχε θετικές αναφορές στην βασιλική εξουσία. Οι μεταγενέστερες όπερες του Ζαν Φιλίπ Ραμώ δεν είχαν γενικά μεγάλη απήχηση ενώ οι μικρές αποκλίσεις τους από την παράδοση του Lully προκάλεσαν την αντίδραση αρκετών κριτικών της εποχής σε συνδυασμό και με την άνοδο της ιταλικής όπερας μέσα στην Γαλλία. Η ανάμιξη της παραδοσιακής γαλλικής όπερας του Lully με την ιταλική όπερα ή με άλλες επιρροές όπως το τραγούδι bel canto οδήγησε τελικά στη δημιουργία της Grand Opera (Μεγάλη Όπερα), ένα από τα πιο εκλεπτυσμένα οπερaτικά είδη του 19ου αιώνα.


Ας παρακολουθήσουμε χαρακτηριστικές όπερες των δυο αυτών συνθετών. Με γνωστή την αγάπη των Γάλλων για τον χορό, φανταστείτε, οτι ακόμη και οι γνωστές ιταλικές όπερες, όταν ταξίδευαν στην Γαλλία, περιλάμβαναν πρόσθετα χορευτικά νούμερα ανάμεσα στις πράξεις, για να ευχαριστήσουν τους Γάλλους! 



(απόπασμα της παρτιτούρας από την όπερα του Ραμώ)




(εξώφυλλο του λιμπρέτου της όπερας του Λουλί)

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Με αφορμή την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ, 21 Μάρτη 2015

Αφιέρωμα στις "Τέσσερις Εποχές" μέσα από την ποίηση, αλλά και τις άλλες τέχνες.
Ευαγγελία Κολοβού, Α' Γυμνασίου 






χειμώνας

Τον χειμώνα τον βαρύ
κρυώνει τρέμει όλη η γη.
Ανάβουν οι γονείς τα τζάκια
και ζεσταίνουν τα παιδάκια

Ο Δεκέμβρης με γιορτές,
παιχνίδια, φίλους και αγκαλιές,
πρώτος στην σειρά θα μπει
κι ο κόσμος όλος θα χαρεί.

Τον Γενάρη αν σκεφτείς
την Πρωτοχρονιά θα δεις
Με γέλια, δώρα και χαρές,
σ' όλου του κόσμου τις χαρές.

Τον Φλεβάρη τον κουτσό
τις Απόκριες θα χαρώ.
Μασκαράδες θα γνωρίσω
και χαρωπά θα τραγουδήσω.

παράλληλη μουσική πρόταση: το "Χειμωνιάτικο Ταξίδι" του Σούμπερτ

άνοιξη

Την άνοιξη όλα τα πουλιά
λένε τραγούδια χαρωπά.
Και τα λουλούδια που ξυπνάνε 
όλο τον κόσμο χαιρετάνε.

"Ο Μάρτης", λέει "θα έχει ζέστη",
"άλλο κρύο ποιός θα αντέξει;"
Όμως μην είσαι βιαστικός,
γιατί αυτός είν' πονηρός.

Ο Απρίλης καταφέρνει
την Ανάσταση να φέρνει
και το Άγιο φως μαζί,
για να χαρούν οι χριστιανοί.

Ο Μάης έχει τα λουλούδια
κι όλου του κόσμου τα καλούδια
για να τρέξουν τα παιδιά
στα λιβάδια με χαρά. 

παράλληλη ακρόαση: Το "βαλς της άνοιξης", του Σοπέν.

καλοκαίρι

Ήρθε το καλοκαίρι
αμέσως όλοι για μπανάκι!
Πάμε για να δροσιστούμε
απ' τις δουλειές να ξεχαστούμε!


Τα παιδιά όλα γελάνε
το σχολείο σταματάνε.
Και φωνάζουν δυνατά
"Ήρθ' ο Ιούνης τι χαρά!"

Τον Ιούλιο διακοπές
και βόλτες δίπλα σ' αμμουδιές.
Με φίλους μα ς καλά περνάμε
και την ζέστη την ξεχνάμε.

"Αύγουστος, τι κρίμα", λες
"πάνε, τέρμα οι διακοπές".
Όμως μη βιάζεσαι πολύ,
γνώμη θ' αλλάξεις στην στιγμή".

παράλληλη μουσική πρόταση: oi " καλοκαιρινoί αγροί",του Μπραμς




Μουσική και Ποίηση... δυο τέχνες που ταιριάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους! Ένα ποίημα μπορεί να γίνει τραγούδι προσθέτοντας απλά την κατάλληλη μελωδία.
Και τα τραγούδια τα ακούμε κάθε μέρα. 'αφού, λοιπόν, τα τραγούδια αποτελούν μέρος της ζωής μας, έτσι και η ποίηση μέσω της μουσικής μπορεί να βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας με έμμεσο τρόπο, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Για αυτό κι εμείς στον Όμιλο μουσικής προσπαθήσαμε να συνδέσουμε την μουσική με την ποίηση. 
Πρώτα διαβάσαμε μερικά ποιήματα, και ύστερα αρχίσαμε να σκεφτόμαστε μελωδίες που θα τους ταίριαζαν. Μάλιστα η Μαριλένα συνέθεσε με το βιολί της μια μελωδία και τώρα θα σκεφτούμε σε ποιό ποίημα ταιριάζει καλύτερα. 
Ακόμα ακούσαμε ένα ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, την Σονάτα του Σεληνόφωτος, πραγματικά ήταν πολύ εντυπωσιακό. Επιλέγοντας στίχους μέσα από το ποίημα, προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε κι εμείς ένα δικό μας. Εδώ είναι της Ιόλης. Εργάστηκε με τον στίχο

"Εδώ κάθισαν άνθρωποι που ονειρεύτηκαν μεγάλα όνειρα"


Ιόλη Στέκερ

Ενώ η Δανάη ζωγράφισε για το καλοκαίρι!


Δανάη Πολυχρονιάδη


..... Κι ενώ εκείνη ζωγράφιζε, εμείς μελετούσαμε τα κέλτικα κάλαντα του χειμώνα με τα καμπανάκια μας:
"Good King Wenceslas"






Κυριακή 15 Μαρτίου 2015






"Η σχέση της μουσικής με την ζωγραφική".
Έτσι ονομάζεται το παραπάνω έργο.Σας αρέσει;
Ανήκει στην μαθήτρια του ομίλου μουσικής, Δανάη Πολυχρονιάδη.
Είναι όπως εκεί φαντάστηκε με χρώματα ένα από τα θέματα που μας απασχολούν στον φετινό Όμιλο. Για περισσότερα, μπορείτε να την αναζητήσετε στους διαδρόμους του σχολείου, και να την ρωτήσετε.

Η Δανάη ξεκίνησε ένα παρόμοιο έργο την ημέρα συνάντησης των Ομίλων Ζωγραφικής και Μουσικής, με μουσική υπόκρουση των αυτοσχεδιασμών των παιδιών, και τελικά μας υπέβαλε το συγκεκριμένο έργο, το οποίο δούλεψε "σε δεύτερο χρόνο".
Εγώ έχω να δηλώσω μόνο το εξής: "είναι πολύ δύσκολο να φωτογραφίζεις επιτυχημένα, ένα έργο τέχνης"!...
Σελίδες από το ημερολόγιο του ομίλου: "ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΗΣΗ στην ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ" 


Οι τέχνες άρχισαν να συνομιλούν μεταξύ τους, την ημέρα που αρχίσαμε να μιλάμε για το μπαλέτο. Από την παράσταση της Giselle, την τόσο χιλιοπαιγμένη και αγαπητή και την χώρα μας, εστιάσαμε για λίγο στον Θεόφιλο Γκωτιέ, έναν από τους δυο λιμπρετίστες του έργου. 



Πέρα από δραματουργός, κριτικός θεάτρου και τέχνης, μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος, ο Γκωτιέ ήταν ένας ποιητής, υπέρμαχος της Ρομαντικής ποίησης. Αφού παρακολουθήσαμε το μπαλέτο Ζιζέλ, διαβάσαμε ένα από τα ποιήματά του, στην πρωτότυπη,γαλλική γλώσσα, αλλά και σε ελληνική μετάφραση:

ΣΟΝΕΤΟ

Έχετε ένα μοναχικό με γοητεία βλέμμα
Όπως το φεγγάρι σε φόντο της λίμνης αντικατροπτίζεται
Το μήλο σας φωτίζει μια πεταλίδα υγρασίας
τη γωνιά των δροσερών ματιών σας
λαχταρώντας


Φαίνεται να έχουν πάρει τα φώτα των διαμαντιών
Είναι το πιο όμορφο νερό από μια εξαίσια πέρλα
και τα μεγάλα σας κινούμενα βλέφαρα
τα ανήσυχα φτερά σας
γεννούν ένα πέπλο που ακτινοβολεί
στη μέση της εφυίας τους


Χιλιάδες μικροί έρωτες
στον φλεγόμενο καθρέπτη τους
που φτάνουν να κοιτάξουν για να βρούν τους πιο όμορφους
και οι επιθυμίες θα ανάψουν τις δάδες τους


Είναι τόσο διάφανα
που αφήνονται να δουν τη ψυχή σας
όπως ένα ολάνθιστο λουλούδι
σε κήπο ιδανικό
που το αντιλαμβανόμαστε μέσο ενός κρυστάλλου. 




 A deux beaux yeux

Vous avez un regard singulier et charmant ;
Comme la lune au fond du lac qui la reflète,
Votre prunelle, où brille une humide paillette,
Au coin de vos doux yeux roule languissamment ;

Ils semblent avoir pris ses feux au diamant ;
Ils sont de plus belle eau qu'une perle parfaite,
Et vos grands cils émus, de leur aile inquiète,
Ne voilent qu'à demi leur vif rayonnement.

Mille petits amours, à leur miroir de flamme,
Se viennent regarder et s'y trouvent plus beaux,
Et les désirs y vont rallumer leurs flambeaux.

Ils sont si transparents, qu'ils laissent voir votre âme,
Comme une fleur céleste au calice idéal
Que l'on apercevrait à travers un cristal.




Ο  Γκωτιέ άρχισε να γράφει ποίηση της δεκαετία του 1820, και εντάχθηκε σε καλλιτεχνικούς κύκλους του Παρισιού, ενώ τα ταξίδια έγιναν μια αγαπημένη ασχολία, από την οποία αντλούσε έμπνευση για την τέχνη του. Παράλληλα. αυτές οι ίδιες οι ταξιδιωτικές περιγραφές του, θεωρήθηκαν οι καλύτερες του είδους τους, για τον 19ο αιώνα. Στο μεταξύ επιστρέφοντας συνέχιζε να γράφει σε περιοδικά τέχνης, και να προδίδει έτσι και μέσα από το γράψιμο, το ρομαντικό του πνεύμα, επηρεασμένος από τον Ουγκό, τον Μπαλζάκ, και άλλους. Εδώ, βλέπετε μερικούς από τους αγαπημένους του πίνακες:

Diego Velasquez

Jean Auguste Dominique Ingres

Francisco Ribera Gomez


Και από την Ρομαντική Γαλλία του 19ου αιώνα, μεταφερθήκαμε στην Γερμανία, και στον Freidrich Schiller
Το ποίημά του "Ωδή στην χαρά", όπως γνωρίζουν πολύ καλά όλοι οι μουσικοί και φιλόμουσοι της Γηραιάς Ηπείρου (και όχι μόνο), έδωσε ώθηση στον Ludwig van Beethoven, όχι απλώς να το μελοποίησει χαρίζοντάς του μια όμορφα απλή μελωδία, αλλά ενσωματώνοντάς την στο τελευταίο μέρος της 9ης συμφωνίας του, να δημιουργήσει μια καλλιτεχνική καινοτομία, καθώς κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει ως τότε, να εισάγει μια ολόκληρη χορωδία, δηλαδή φωνητική μουσική, σε ένα έργο συμφωνικό! 

Κόρη εσύ των Ηλυσίων,
ω Χαρά, σπίθα πανέμορφη, Θεϊκή,
ένα πύρινο μεθύσι
στο δικό σου το ναό μας οδηγεί.
Η κακιά ό,τι σκόρπισε συνήθεια
να τα μάγια σου το δένουνε ξανά,
όλοι οι άνθρωποι, ω θεά, αδερφώνονται, όπου
η φτερούγα η απαλή σου τριγυρνά.
Όλα τα έθνη αγκαλιαστείτε! Σε όλον, όλο
στέλνω εγώ τον κόσμο τούτο το φιλί.
Έναν έχουμε πατέρα, αδέρφια, εκεί
απ' των άστρων πιο ψηλά το θόλο.

Όποιος ενός φίλου ο φίλος είναι,
όποιος πέτυχε τέτοια έξοχη ζαριά,
όποιος βρήκε μια καλή γυναίκα, ας σμίξει
τη φωνή του στα χαρούμενα βουητά.
Φτάνει μόνο μια ψυχή στον κόσμο τούτον
να μπορεί κανείς δικιά του να την πει.
Αλλ' αυτός που δεν το πέτυχε ποτέ του,
κλαίοντας έξω από τον κύκλο ας τραβηχτεί.
Τη συμπάθεια να τιμά και να λατρεύει
όποιος ζει σ' αυτή τη γη.
Προς τ' αστέρια αυτή οδηγεί
όπου του Άγνωστου είν' ο θρόνος κι αφεντεύει.

Όλα τα όντα από τα στήθια της μεγάλης
Φύσης τη χαρά ρουφούν,
και οι καλοί μα και κακοί τα ρόδινά της
ίχνη πάντα ακολουθούν.
τα φιλιά και τα σταφύλια αυτή μας δίνει,
ένα φίλο, κι ως το θάνατο πιστό.
Ηδονή και το σκουλήκι ακόμα νιώθει,
στέκει ορθό το Χερουβείμ μπρος στο Θεό.
Έθνη, εσείς χάμω θα πέσετε, εσείς μόνο;
Πες! Τον πλάστη τον μαντεύεις, κόσμε εσύ;
Θα τον βρεις πάνω απ' των άστρων τη σκηνή.
Πάνω απ' τ' άστρα το μεγάλο του έχει θρόνο.

Η φτερούγα η δυνατή στην αιώνια φύση
ονομάζεται χαρά.
Τους τροχούς μες στο τρανό ρολόϊ του κόσμου
η χαρά τους σπρώχνει πάντοτε μπροστά.
Απ' τα ουράνια, στης χαράς το κάλεσμα ήλιοι
ξεπετιούνται, κι απ' τα σπέρματα οι ανθοί
Η χαρά μέσα στο χάος γυρίζει σφαίρες
που αστρονόμου δεν τις γνώρισε γυαλί.
Όπως οι ήλιοι αναγαλλιάζοντας πετάνε
στην ουράνια, την υπέρλαμπρη απλωσιά,
μπρος!, αδέλφια, με χαρούμενη καρδιά,
όμοιοι με ήρωες που γραμμή στη νίκη πάνε.

Απ' τον πέτρινο καθρέφτη της αλήθειας
στον ερευνητή χαμογελά.
Στην τραχιά της αρετής κορφή ανεβάζει
τον που σηκώνει ένα φορτίο και δεν βογκά.
οι σημαίες της κυματίζουνε στης πίστης
το βουνό το φωτερό.
σπάει το φέρετρο και μέσα απ' τις ραγάδες
λάμπει εκείνη στων αγγέλων το χορό.
Λαοί, θάρρος! η αντοχή να μη σας λείψει,
και για ανώτερο έναν κόσμο υπομονή!
Πάνω εκεί, περ' απ' των άστρων τη σκηνή,
ένας θεός στέκει τρανός, και θ' ανταμείψει.

Με τους θεούς πώς να τα βάλεις; Είν' ωραίο
να τους μοιάσεις. τούτο αρκεί.
Ας σιμώσουν οι φτωχοί κι οι πονεμένοι
να χαρούν με τους χαρούμενους κι αυτοί.
Όχι εκδίκηση και μίση. ας ξεχαστούνε.
στον θανάσιμον οχτρό συγγνώμη πια.
ας μην πιέζουνε τα μάτια του τα δάκρυα,
κι άλλο τύψη ας μην του τρώει πια την καρδιά.
Μας χρωστούν; Όλ' ας σκιστούνε τα τεφτέρια!
Συμφιλίωση γενική!
Όπως κρίναμε, αδελφοί,
έτσι κρίνει κι ο Θεός ψηλά απ' τ' αστέρια.

Η χαρά σπιθοβολάει μες στα ποτήρια.
μέσα στο αίμα το χρυσό του σταφυλιού
ηρωισμού ρουφούν ορμή οι απελπισμένοι,
κι οι κανίβαλοι γαλήνεμα του νου.
Το ποτήρι όταν το γύρο του θα κάνει,
απ' τις θέσεις σας αδέρφια μου, όλοι ορθοί!
Ως ψηλά τον ουρανό οι αφροί ας ραντίσουν
προς το πνεύμα του Αγαθού τούτη η σπονδή!
Που γι αυτόν χορός αγγέλων ύμνους ψάλλει
και των άστρων τον δοξάζουν οι χοροί.
Προς το πνεύμα του Αγαθού τούτη η σπονδή
περ' απ' τ' άστρα, μες στου απείρου την αγκάλη.

Αντοχή στα πικρά βάσανα, βοήθεια
όπου ένας αθώος θρηνεί,
σταθερότητα στον όρκο, την αλήθεια
και σ' οχτρούς μα και σε φίλους αντικρύ.
μπρός σε θρόνους ρηγικούς αντρείκια στάση,
κι αν, αδέλφια μου, στοιχίσει ή αίμα ή βιός,
το βραβείο να πάει σ' αυτόν που δούλεψε άξια,
και στις γέννες της ψευτιάς ξολοθρεμός!
Πιο σφιχτά στον άγιο κύκλο αυτόν πιαστείτε,
όρκο δώστε στο σπιθάτο αυτό κρασί
πως θα μείνετε στο τάξιμο πιστοί.
Στον ουράνιο δικαστή μας ορκιστείτε.


Στο παρακάτω βίντεο, ανυποψιάστοι περαστικοί μιας μικρής ευρωπαϊκής πόλης, γίνονται ξαφνικά ακροατές της περίφημης μελωδίας, που αποτελεί και ύμνο της ευρωπαϊκής ένωσης, χάρη σε μια ορχήστρα που εμφανίστηκε στον δρόμο τους. Τέτοιες αναπάντεχες υπαίθριες καλλιτεχνικές εμφανίσεις πια είναι κοινός τόπος, και ονομάζονται "FlashMob". 


Από εκεί και πέρα εμπνευστήκαμε και εμείς για να γράψουμε τα δικά μας ποιήματα, κάτι που θα αποτελέσει υλικό επόμενης ανάρτησης. Σας αφήνουμε, με μια γεύση από το μπαλέτο Giselle



Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Σελίδες από το ημερολόγιο του Ομίλου: "ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ"

Μελίνα Κοντοσφύρη, Α' Γυμνασίου 




Στον όμιλό μας βλέπουμε την μουσική μέσα από άλλες τέχνες, και το αντίστροφο.
Ξεκινήσαμε γνωρίζοντας πιο μουσικά τον κινηματογράφο.
Αρχικά παρακολουθήσαμε το trailer μιας ταινίας χωρίς ήχο, προσπαθώντας ο καθένας από εμάς να φανταστεί την δική του μουσική. Στην συνέχεια  το παρακολουθήσαμε ξανά, αλλά αυτή την φορά με ήχο. Μπορώ να πω πως ίσως και να παραξενευτήκαμε για την μουσική κάποιων σημείων στην ταινία. 

Η ταινία λέγεται "Etre et Avoir" και μπορείτε να δείτε κι εσείς ένα απόσπασμα εδώ:

Μετά το τέλος του αποσπάσματος, απλώσαμε όλα τα μουσικά μας όργανα και περάσαμε στην μουσική πράξη: δουλέψαμε πάνω σε μερικά μουσικά θέματα του soundtrack, δηλαδή μέρους της μουσικής από την ταινία. Η κυρία Σοφία μας έδωσε από μια μουσική σελίδα, και εκτελέσαμε τις μελωδίες αυτές με καμπανάκια και boomwhackers (πλαστικούς σωλήνες) σε ομάδα. Είχαμε πολύ μεγάλο βαθμό ελευθερίας, γιατί τα μουσικά μοτίβα μπορούσαν να συνδυαστούν μεταξύ τους με πολλούς τρόπους, οπότε εξερευνήσαμε κάποιους από αυτούς. Έπρεπε να συγκεντρωθούμε και συνεργαστούμε για να έχουμε ένα ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα, αφού ανταλλάσσαμε και οργανάκια μεταξύ μας καθώς παίζαμε.

 Ήταν πολύ ωραία και δημιουργικά, ειδικά όταν αρχίσαμε να συνθέτουμε δικούς μας ρυθμούς, διαφοροποιώντας το αρχικό κομμάτι. Να μερικά ρυθμικά μέρα που καταγράψαμε:

Μέσα από όλο αυτό γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας, ή μήπως να πω δεθήκαμε, γίναμε πραγματικά "ομάδα"!...

Στην επόμενη συνάντηση είδαμε ένα μέρος από την ταινία "Fantasia", του Walt Disney, Η μουσική που περιλαμβάνεται, δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την ταινία , αλλά μάλλον ακολουθήθηκε η αντίστροφη διαδικασία. Πρόκειται για μια ταινία που δημιουργεί εικόνες, πάνω σε συγκεκριμένα έργα κλασικής μουσικής. Εμείς είδαμε το απόσπασμα με τα flamingos. Ένα φλαμίνγκο λοιπόν ήθελε να παίξει, καταστρέφοντας όμως την παρέλαση των υπόλοιπων πουλιών, καταλήγοντας να ποδοπατάει τους φίλους του.  Η παιχνιδιάρικη και έντονα ρυθμική μουσική μας ανέβασε όλους και προς το τέλος αρχίσαμε να γελάμε. Είδαμε παράλληλα πως χωρίς μουσική το απόσπασμα αυτό θα έχανε την ζωντάνια του, δεν θα μας έκανε να αισθανθούμε το ίδιο.

[εδώ το απόσπασμα από την ταινία:]
Camille Saint-Saens "The Carnival of the Animals"

Η σχέση της μουσικής με τον κινηματογράφο είναι αναπόσπαστη. Ακόμα και ο βωβός κινηματογράφος, συνοδευόταν από κάποιους ήχους και συνήθως από μια ολόκληρη ορχήστρα που έπαιζε ζωντανά, την ώρα της προβολής. Πλέον δεν υπάρχει καμία ταινία χωρίς μουσική, καθώς η μουσική βοηθάει το σενάριο να ζωντανέψει και να γίνει πιο παραστατικό. Με τον όμιλό μας στην συνέχεια σκεφτόμαστε να κάνουμε ένα μικρό ταινιάκι με δική μας μουσική, ή να διαλέξουμε μια αγαπημένη μας ταινία και να δημιουργήσουμε καινούρια μουσική  πάνω σε αυτήν. Ανυπομονώ!

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ, MODEST MUSSORGSKY


Ίσως το πιο γνωστό έργο αναφοράς στην σχέση Μουσικής με την Ζωγραφική, αποτελεί η μουσική σύνθεση με τίτλο "Pictures at an Exhibition" του Ρώσου συνθέτη Modest Mussorgsky (1839-1891). Μέλος της γνωστής "Ομάδας των 5 ", και κατεξοχήν ρομαντικός συνθέτης, δούλευε συνεχώς για την δημιουργία ρώσικης μουσικής ταυτότητας στα έργα του, εμπνευσμένος από θέματα ρώσικης ιστορίας και φολκλόρ. Τα πιο γνωστά του έργα είναι η όπερα "Boris Godunov", το συμφωνικό ποίημα "Night at the Bald Mountain", καθώς και η σουίτα για πιάνο "Pictures at an Exhibition". 

Η σουίτα αυτή γράφτηκε το 1874 με αφορμή την επίσκεψή του στην έκθεση ζωγραφικής ενός φίλου του, του ζωγράφου Victor Hartmann. Είναι μια μουσική περιγραφή της έκθεσης, αφού κάθε μουσικό κομμάτι του έργου, έχει τον τίτλο ενός πίνακα από την έκθεση. Είναι χαρακτηριστικό, πως κάποιοι από τους πίνακες της έκθεσης σήμερα δεν διασώζονται πια. Επίσης, υπάρχει ένα μουσικό κομμάτι που επαναλαμβάνεται συχνά μέσα στο έργο, διότι συμβολίζει τον επισκέπτη της έκθεσης, τον ίδιο τον συνθέτη ίσως, να περιηγείται με τρόπο τυχαίο ανάμεσα στους πίνακες.

Το έργο οφείλει την μεγάλη δημοτικότητά του στην μεταγραφή για ορχήστρα που έκανε, ο συνθέτης Maurice Ravel.
Στον όμιλο, ακούσαμε μερικά αποσπάσματα του έργου, και επίσης είδαμε τους πίνακες που σώζονται. Προσπαθήσαμε να αντιστοιχίσουμε ορισμένα μουσικά κομμάτια του έργου, με τους πίνακες αυτούς, έπειτα από κριτική ακρόαση της ατμόσφαιρας που κάθε κομμάτι δημιουργούσε.

Την εποχή αυτή, πολλοί συνθέτες ως αντίδραση στο κατεστημένο, δίνουν στα μουσικά τους έργα ονόματα που δηλώνουν εξωμουσικά ερεθισματα, δηλαδή δεν χρησιμοποιούν απαραίτητα μουσική ορολογία (π.χ. σονάτα). Επειδή αυτό υποδηλώνει οτι έχουν ένα πρόγραμμα στο μυαλό τους, το σύνολο αυτής της μουσικής έχει καθιερωθεί να ονομάζεται ως "Προγραμματική Μουσική". Η πιανιστική σουίτα "Εικόνες από μια Έκθεση", είναι ένα έργο που ανήκει στην κατηγορία αυτή. Εάν ο συνθέτης επέμενε να το έχει ονομάσει απλώς "σουίτα για πιάνο", τότε θα ήταν ένα έργο "Απόλυτης Μουσικής", όπως λέγεται το σύνολο αυτών των έργων, αντίστοιχα.

Παρακάτω μπορεί κανείς να ακούσει ολόκληρο το έργο τμηματικά, αλλά και να δει όσους από τους πίνακες διασώζονται.
Η δομή του έργου έχει ως εξής:

1. Promenade


2. Gnomus

3. Promenade 2
4. The Old Castle
Promenade 2 και The Old Castle

5. Promenade 3
6. Tuileries
Promenade 3 και Tuileries Garden

7. Bydlo
8. Promenade 4
Bydlo και Promenade 4

9.Ballet de poussins dans leurs coques
Ballet des poussins dans les coques
10. Samuel Goldenberg et Schmyle

11. Limoges. Le marché.

12. Catacombae 
13. Le cabane sur des pattes de poule

14. La grande porte de Kiev

Το Παλιό Κάστρο, Οι κήποι της Τουλερί, Η αγορά της Λιμόζ, είναι πίνακες που δεν διασώθηκαν. εσείς πώς τους φαντάζεστε; Μπορείτε να ζωγραφίσετε την εντύπωσή σας ακούγοντας το αντίστοιχο μουσικό κομμάτι;